Sociaal experiment: zo kunnen we het doen. En wat vind jij?

Een kleine twee weken geleden beschreef ik mijn idee ‘sociaal experiment’. Ik werk graag in groepen en zou dat graag meer willen doen. Vandaar het sociale experiment om gedurende 10 weken elke vrijdag samen met andere zelfstandigen op één locatie te werken.

Misschien vraag je je af: zijn er ook andere initiatieven dan? Ja, die zijn er. Ik profileer me sinds deze maand namelijk specifieker op het opzetten en begeleiden van werkconferenties voor organisatieveranderingheb samen met Daisy Sanchez en Winanda Maljaars het HB-Café naar Alkmaar gehaald en ben lid van de cliëntenraad van Actiezorg. Privé start ik binnenkort met een golfclubje en ga met vrienden The West Highland Way lopen.

Een goed idee!

Nadat ik de oproep voor dit experiment had geplaatst op deze blog deelde ik deze een paar keer via LinkedIn en Twitter.

Vervolgens maakte ik een lijst van ongeveer 40 mensen die ik individueel heb benaderd. Een paar ervan reageerden al voordat ik die oproep kon versturen. Nadat iemand de oproep ook deelde op Facebook kreeg ik drie reacties op van mensen die mij niet kennen maar niettemin graag meedoen.

De resultaten?

7 mensen willen graag meedoen. Nog eens vijf laten dat afhangen van de opzet en de data. Ik dacht zelf aan een groep van 10-20 personen. Er is dus nog plaats! Opgeven kan via n.e.grooff[at]planet.nl.

Als je iemand kent die ook graag zelfstandig in een groep werkt, dan kun je dit bericht nog met hem of haar delen.

Een volgende stap

Mij leek het inmiddels tijd voor een volgende stap: een eerste vorm vinden. Eén die werkt voor het groepje dat nu ongeveer 10 mensen groot is.

In dit bericht zal ik nog wat concreter aangeven wat die vorm zou kunnen zijn. Graag hoor ik van iedereen die mee doet/wil doen aanvullingen en ideeën om de opzet beter te maken.

Ik stel me zo voor dat we hierbij het sociocratische principe van beslissen toepassen. Iedereen spreekt zich uit, zodat de groep kan beslissen wat het meest werkbare voorstel is waartegen geen beargumenteerde bezwaren bestaan.

Op Wikipedia staat een kort uitleg van de principes van sociocratische besluitvorming.

Samen werken

De kern van het experiment is dat we als zelfstandigen 10 weken lang elke vrijdag samen werken. We openen en sluiten de ochtend en middag samen en delen een koffieautomaat. En daarmee collega’s. Met wie het gemakkelijk een praatje te maken is. Aan wie je kunt vragen kritisch mee te denken over waar je mee bezig bent. En met wie je samen dingen kunt opzetten.

Dat alles kan maar hoeft niet. Doe vooral dat wat voor jou werkt.

10 vrijdagen in aaneengesloten weken lijkt mij aan de ene kant intensief en lang genoeg om te ervaren hoe deze manier van werken bevalt. En aan de andere kant kort genoeg om vrij snel te kunnen evalueren en te beslissen hoe je (en eventueel we) verder gaat.

Stephan stelde voor om elke tweede vrijdag te prikken. Het experiment zou dan lopen tot en met de week van 16 juli. Dat leek mij wat te lang. Wat vind jij?

Agenda

Mijn voorstel is in maart te beginnen, de 10 aangesloten weken aan te houden, maar een uitzondering te maken voor Goede vrijdag en Bevrijdingsdag.

De data zijn dan: 3, 10, 17, 24 en 31 maart,  7, 21 en 28 april en 12 en 19 mei.

Is het echt nodig elke dag te komen? Aan de ene kant natuurlijk wel zoveel mogelijk om te voorkomen dat het te vrijblijvend wordt.

Aan de andere kant houden we als zelfstandigen niet zoveel van regels, hebben we net als Titia misschien al trainingsdagen gepland of ben je net als Astrid juist zelfstandig geworden om niet te lang vooruit te hoeven plannen. En als Peter niet mee zou mogen doen omdat zijn weekend begint als hij op vrijdagmiddag de kinderen van school haalt, zou ik dat persoonlijk erg jammer vinden.

Wat zullen we zeggen? Dat het prima is mee te doen als je vanaf een keer of zeven komt?

Zelf heb ik ook al afspraken die ik graag wil laten doorgaan. Ik heb een trainingsdag gepland op 17 maart en een belangrijke privéafspraak in de ochtend van de 24e.

De locatie

Een concrete locatie heb ik nog niet op het oog, maar ik heb inmiddels wel een concrete optie. Op de Open Coffee Alkmaar ontmoette ik afgelopen dinsdag Inge van Miss Kitchen. Zij bood aan om te komen werken in hun ruimte in De Telefooncentrale in Alkmaar. Daarover gaan we binnenkort alvast even in gesprek.

Werken bij Miss Kitchen betekent dat thee, koffie en broodjes gedurende de dag voor eigen kosten zijn. Of het prettig werken is wordt sterk bepaald door wie verder nog bij hen binnenloopt. Tijdens de lunch en evenementen kan het druk zijn.

Het meest goedkope is waarschijnlijk dat we bij mensen thuis afspreken, opperde Claudia. Dat lijkt mij moeilijk. Ik woon best luxe, maar voor 10 mensen die serieus willen werken is dat nog best behelpen.

Een professionele werkruimte dan? Ik deed laatst goede ervaringen op in het herenhuis Genegen, vlakbij het centrum van Alkmaar. De vraag is of een ruimte als deze een optie is. Daarbij spelen vooral de kosten (vanaf € 360 excl. BTW en lunch) een rol. Niet voor iedereen van ons haalbaar, wellicht.

Dit zijn zo’n beetje de uiterste opties die ik nu zie.

Zie jij nog andere mogelijkheden?

Graag jouw mening

Nu hoor ik graag wat jij vindt van de opzet:

 • Wat vind je van het programma zoals dat nu is neergezet?
 • Is het ok om 3 maart – en bij voorkeur ook alle andere dat – alvast in je agenda te zetten?
 • Wat vind je van de ‘regels’? Zijn ze te strikt, te vrijblijvend of precies goed?
 • Ken je nog iemand die graag mee zou gaan doen? Laat die dan zelf contact met mij opnemen.
 • Welke ideeën heb jij verder nog voor de locatie?

Plaats je reactie onder deze blog. Of bel of mail me deze week. Ik laat je dan begin volgende week meer weten.

2 gedachten over “Sociaal experiment: zo kunnen we het doen. En wat vind jij?”

 1. Ha Nick,
  Ik las deze blog al meteen na je mail, maar gunde mezelf nog even tijd voor de antwoorden. Was niet nodig, want er veranderde niets:
  • Programma is prima;
  • 3 maart en volgende vrijdagen… wat mij betreft oké (thuisfront moet nog mee);
  • Spelregels ‘precies goed’;
  • Nog niet;
  • Locatie… de Creatieve Broedplaats Hoorn kwam bij mij op, maar ik ken de plek niet zelf.
  Benieuwd wat er gaat ontstaan 🙂
  Rosa

  Beantwoorden
 2. Hallo Nick en alle anderen,
  * Het programma zoals het er nu staat is wat mij betreft ok.
  *De data staan in mijn agenda en ik zou elke vrijdag kunnen, mijn voorkeur gaat ook uit van elke week ipv om de week zoals Stephan voorstelde.
  *De regels komen voor mij precies goed over.
  *Ik ken niet iemand die nog mee zou willen doen maar hou wel mijn ogen en oren open hiervoor.
  *Ik heb nog wel een idee qua locatie nl:
  De Alkenhorst in Alkmaar.

  Tot later en groetjes van Corona

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.