Dit is mijn boeken top-10 over 2019

Het nieuwe jaar is inmiddels bijna twee weken oud, maar ik kijk nog even terug op 2019 en deel graag – net als ik dat over 2018 deed – de beste boeken die ik vorig jaar heb gelezen met je.

10. Robert Kegan & Lida Lahey: How the way we talk can change the way we work

In de taal die we gebruiken (en dus hoe we denken zou ik zeggen) kunnen we onszelf nogal beperken. Kegan en Lahey deden er onderzoek naar, onderscheidden zeven taaldomeinen en geven per domein aan hoe je door je taal te veranderen je groeipotentieel vergroot. 

Je kunt ‘How the Way We Talk’ hier bestellen*.

9. Richard H. Thaler & Cass R. Sunstein: Nudge; Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness.

We denken nog veel te vaak, dat we als mens rationele besluiten nemen. En onze marktideologie en maatschappelijk systemen bieden ons de vrijheid van eigen keuze.

In werkelijkheid zijn we daar helemaal niet zo goed in. Hoe opties worden voorgelegd bepaalt in sterke mate ons keuzegedrag – niet welke optie voor ons de beste is. Met een betere keuze-architectuur zijn we als individu en als maatschappij vaak beter af.

Thaler en Sustein onderbouwen dit met een reeks aan wetenschappelijke bevindingen en praktische cases. Dit boek is een een must read voor iedereen die invloed heeft op de inrichting van de omgeving van anderen en daarmee het beste wil bereiken.

Je bestelt de Engelstalige versie hier en de naar het Nederlands vertaalde uitgave hier.*

8. Arthur Herman: The Scottish Enlightenment; The Scots’ Invention of the Modern World

Arthur Herman beschrijft de invloed die Schotten hebben gehad op de verlichting en die is groter dan je denkt. Ik las dit boek tijdens ons verblijf van vijf maanden in Schotland in het voorjaar en de zomer van vorig jaar. Het was niet het enige geschiedenisboek dat ik daar las en hoort misschien niet echt in dit rijtje thuis.

Waarom dan toch vermeld? Omdat hoe de verlichting zich verspreidde in het noorden van het Verenigd Koninkrijk heel illustratief is voor innovaties op grote schaal. Van het gepruts van James Watt waarmee hij de stoommachine efficiënt genoeg maakte om de industriële revolutie echt ‘op stoom’ te brengen – tot hoe de rivaliteit en uitwisseling tussen Edinburgh en Glasgow als centra van kennis en maatschappelijke ontwikkeling leidde tot steeds nieuwe ideeën en experimenten.

Je bestelt The Scottish Enlightenment hier.*

7. Daniel H. Pink – A Whole New Mind; Why Right-Brainers will rule the Future

Wervelend geschreven pleidooi om naast onze linkerhersenen ook die aan de rechterkant (meer) te gebruiken. En praktische tips hoe daar mee te beginnen.

Over dit boek schreef ik een uitgebreide boekbespreking met samenvatting, die je hier kunt lezen.

Bestellen kun je A Whole New Mind hier*.

6. Max Tegmark: Life 3.0; Mens zijn in het tijdperk van kunstmatige intelligentie

Brede verkenning hoe Kunstmatige Intelligentie (Artificial Intelligence, AI) het hele universum kan en zal veranderen. Zoekt aansluiting bij filosofie en ethiek en verkent de grenzen die natuurwetten ook aan AI zal stellen. Zeer relevant en boeiend boek. 

Bestellen kun je Life 3.0 hier*.

5. Hans Rosling: Feitenkennis; 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt

Dit boek zal je beeld van hoe het er voor staat met de wereld sterk veranderen. Rosling onderzoekt bovendien hoe komt dat ons beeld zo pertinent onjuist kan zijn. Met die wetenschap zul je sowieso anders naar de wereld gaan kijken. 

Bestel hier Feitenkennis op Bol.com*.

4. Cal Newport: Deep Work; Rules for Focused Success in a Distracted World

Geconcentreerd werken, zonder afleiding is waardevol, zeldzaam en betekenisvol. In dit boek een onderzoek daarnaar. En tips om het zelf in de praktijk te brengen. 

Over Deep Work schreef ik een uitgebreide boekbespreking (inclusief samenvatting). Je leest die hier. 

Bestellen kun je Deep Work hier*.

3. Frans Corten: Uitzonderlijk talent; Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels.

Perfecte titel die de lading van dit boek heel goed dekt.

Frans is één van de meest belezen en ervaren coaches op dit terrein. Zeker lezen dit boek als je je ook maar enigszins awkward of onbegrepen voelt. Breng je Frans’ adviezen ook in de praktijk, dan zal dit boek je leven ten goede veranderen! 

Bestel via deze link dit boek direct bij Frans.

2. Mark van Vugt en Max Wildschut: Gezag

De auteurs vinden de drivers voor ons leiderschapsinstinct in de evolutiepsychologie. Hoe mensen handelen als leider en anderen daar weer op reageren: het zijn allemaal instincten. Die niet ontstaan zijn in de context van onze moderne werkorganisaties. Daarom gaat het – op zijn zachtst gezegd – ook niet altijd goed. Door te weten hoe we geprogrammeerd zijn, kunnen we deze mismatches zien en bewust compenseren (en ook dat is zo moeilijk dat het lang niet alle conflicten uitsluit).

Dit is één van de beste leiderschapsboeken die ik heb gelezen en een must voor iedereen die een rol als leider vervult of ambieert. 

Dit is de link naar de boekbespreking die ik schreef over Gezag. Je vindt daar ook een samenvatting van het boek. 

Bestel hier Gezag op Bol.com

1. Dr. Alan Watkins: Coherence; The Secret Science of Brilliant Leadership

Coherence Dr. Alan Watkins

Breed onderzoek naar leiderschap. Raakt alle lagen van ons functioneren als leider. Belangrijk boek voor leiders. 

Dit is de link naar mijn uitgebreide boekbespreking

Bestel hier Coherence op Bol.com

2019 was weer een mooie boekenjaar, ook professioneel.

Ben jij ook zo’n lezer en heb je vorig jaar ook van die boeken gelezen waar je echt wijzer van wordt, direct zelf mee gaat experimenteren en waarvan je de kennis graag met anderen deelt?

Ik ben benieuwd naar je tips!


Mijn naam is Nick Grooff. Ik bied leiders van maatschappelijke ondernemingen op coachende wijze een uniek programma van kennis, praktische adviezen en een netwerk op innovatiegebied, waardoor je als leider je maatschappelijke onderneming vanuit haar eigen kracht sneller kan laten innoveren.

Vond je dit artikel nuttig? Wil je ook door het jaar heen op de hoogte blijven van interessante boeken op het gebied van innovatie, persoonlijke ontwikkeling, hoogbegaafdheid, ondernemen en zo meer? Op mijn boekenpagina houd ik (weliswaar onregelmatig) bij wat ik zoal (zakelijk) lees.

Wil je echt geen boekbespreking meer missen? In de nieuwsbrief die ik nu ongeveer zes keer per jaar verstuur, vind je ook steeds mijn laatste boekbespreking(en). Je kunt je hier inschrijven.


*Bestel je het boek via deze link, dan doe je dat via het Bol.com partnerprogramma en krijg ik een klein deel van de opbrengst. Je mag er niettemin van uitgaan dat ik je alleen de beste boeken aanraadt. Bij boeken die ik niet de moeite waard vind of nog niet heb gelezen vind je dan ook geen link.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.