Failing fast. Best pijnlijk wel. Toch een mooie donderdagochtend.

Vandaag was de dag van mijn eerste workshop over hoogbegaafdheid en ondernemen. Was het tot twee weken geleden nog spannend of mensen überhaupt zouden inschrijven – vandaag draaide natuurlijk vooral om de vraag of de inhoud en vorm interessant genoeg zou zijn voor de hoogbegaafde ondernemers die zich rond 9 uur verzamelden.

Dat waren er trouwens wel wat minder dan verwacht. In verband met het Coronavirus had ik hen gisteren gevraagd af te zeggen als ze ziek zijn of bang zijn besmet te worden. We waren daardoor met de helft. Voor de anderen halen we de bijeenkomst nog eens in als die ziektekiem is overgewaaid.

Het programma

Hoe had ik de workshop zo’n beetje opgezet?

Het onderwerp was hoogbegaafdheid en ondernemen, daarom belichtte ik eerst die beide invalshoeken. Elk in een apart blokje. Tussen beide perspectieven zie je zowel overeenkomsten als spanningen. Of concreter: er zijn bepaalde kenmerken die je over het algemeen bij hoogbegaafden ziet, die je zeer geschikt maken om te gaan ondernemen (of voor jezelf te werken). Maar er zijn ook kenmerken van hoogbegaafdheid die ondernemen voor de één een groter uitdaging maken dan voor anderen.

Er was (dacht ik) ruim voldoende tijd om het daar samen over te hebben. En aan het eind van de workshop werkte ik toe naar concrete voornemens voor volgende stappen. (Ik heb zelfs een soort challenge opgestart van concrete opdrachten waar een paar van hen mee aan de slag gaan.)

Just do it!

Zelf ben ik me ervan bewust dat mijn hele positionering als expert op het gebied van HB en ondernemen net zo’n experiment is als het bedrijf van de deelnemers. Sterker nog – ik heb het expres zo opgezet.

Vond ik het programma goed? Ja, wat denk je! Ik heb weken geïnvesteerd en breed onderzoek gedaan. Dat wilde ik allemaal vertellen natuurlijk. (Ik had bovendien een stapel boeken meegenomen om mijn expertise kracht bij te zetten. Alsof dat nodig is).

En toch zag ik vooral uit naar de uitwisseling tussen de deelnemers. Van elkaar leren. En misschien wel vooral het zoeken en de twijfel die je zelf hebt, bij anderen zien, is van veel grotere waarde voor hoogbegaafden.

Goed voorbereid dus. Maar verder geen idee of dit zou werken. Want niet zo’n goed idee wat voor mensen zouden komen en wat hun behoeften zijn.

Hoe kom je daarachter? Door het te doen.

Au!

Ook had ik voorbereid: een uitgebreid evaluatieformulier. Dat door iedereen werd ingevuld. Ik heb ze net zitten lezen.

Daarop best een paar mooie woorden. Zo vermeldde Berend* een heel lijstje goede punten:

‘Inzichten, veel theorie, uitwisseling, informeel, chemie.’

En omschreef Bert* mij als:

‘Rustige spreker, inhoudelijk sterk, maakt connectie, oprecht, geïnteresseerd.’

Maar natuurlijk wordt dan je oog vooral aangetrokken door wat beter kon:

‘Werk met één duidelijk model.’ (Stephanie)

‘Wellicht meer praktijk of praktijkvoorbeelden.’ (Cor)

‘Overweeg toch een PowerPointpresentatie te geven.’ (Mark*)

‘Denk als workshopleider bewuster na waar wil je mensen laten delen, ook als je daarvoor de structuur moet loslaten.’ (Stephanie*)

Allemaal waar (moet ik toegeven). Eerlijk. En ik heb er nog eens zelf om gevraagd ook. En ik hoor mezelf denken: ja maar …!

Dat ‘Just do it!’ dat ik de deelnemers adviseerde, moet ik zelf ook in de praktijk brengen, vind ik. Omdat het mijn boodschap is. Maar ook omdat ik inmiddels weet dat het zo werkt.

Maar een beetje pijn doet het wel. Ook al had ik erop gerekend.

Zo kan het ook!

Op de formulieren ook een paar goede ideeën die de workshop een stuk waardevoller kunnen maken. Op één of andere manier had ik daar niet op gerekend, maar waarom eigenlijk niet?

Ze voelen ook minder pijnlijk aan. Het zijn meer kleine Eureka-momenten, eyeopeners. Inderdaad, die workshop is nog helemaal niet klaar. Die wordt echt beter als ik tips als deze erin verwerk

‘Stuur de theoretische informatie vooraf toe, dan kunnen we in de workshop echt aan het werk.’ (Bert*)

‘Maak van de theorie een test en laat mensen die vooraf doen.’ (Cor)

Goed nieuws

Toch is het vooral goed nieuws. Allereerst voor de deelnemers van vandaag. Wat is het grootste inzicht dat je meeneemt? ‘Toch best wel veel’, schreef Berend*. ‘Just do it, leren van fouten.’ (Chris*)

In de tweede plaats is het goed voor deelnemers van volgende workshops. Die zal ik inderdaad minder theorie – en een betere presentatie daarvan – voorschotelen. De kracht van een workshop als deze ligt immers juist in de uitwisseling met anderen en nadenken over eerstvolgende de stap die je zelf gaat maken.

Als laatste is het natuurlijk enorm goed nieuws voor mij. Het ziet ernaar uit dat ik mensen een klein stukje verder heb kunnen helpen. En terwijl ik dat deed heb ik weer veel geleerd over wat ze belangrijk vinden en wat ik voor hen zou kunnen betekenen.

Het was een goed bestede donderdagochtend.


Mijn naam is Nick Grooff. Als organisatiecoach bied ik leiders van maatschappelijke ondernemingen een uniek programma van kennis, praktische adviezen en een netwerk op innovatiegebied, waardoor je als leider je maatschappelijke onderneming vanuit haar eigen kracht sneller kan laten innoveren.

Zelfstandig zijn sinds 2000 en ‘hoogbegaafd sinds 2016’ heeft me heel wat kennis en ervaring opgeleverd. Daarmee help  ik vanaf dit jaar ook andere hoogbegaafde ondernemers en zelfstandig professionals hun bedrijf succesvol te maken.


Voor de workshop mocht ik gebruik maken van de praktijkruimte van Winiq. Vanuit deze praktijk bied oprichter Winanda Maljaars expertise en begeleiding op het gebied van hoogbegaafdheid aan kinderen, ouders en scholen. Meer informatie op haar website: https://www.winiq.nl/hoogbegaafd/. In haar praktijk zijn ook de foto’s gemaakt. Nogmaals bedankt, Winanda!

*De namen in dit artikel zijn gefingeerd.

2 gedachten over “Failing fast. Best pijnlijk wel. Toch een mooie donderdagochtend.”

 1. HI Nick, als je met de afzeggers gaat inhalen dan zou ik ook heel graag van de partij zijn. Ik kon vandaag helaas niet maar heb wel veel interesse hierin!

  Beantwoorden
  • Dag Dafne,

   leuk van je te horen. En dat je een volgende keer wilt komen.

   Over nieuwe evenementen informeer ik belangstellenden via een maillijst.
   Is het een goed idee je daarop te zetten?
   Ik stuur je daar direct even een mailtje over.

   Op het moment organiseer ik even geen nieuwe workshops i.v.m. COVID-19.
   (Ik kijk wel naar de mogelijkheden van online.)
   Maar zo blijf je wel op de hoogte zodra dit weer kan.

   Hartelijke groeten,
   Nick

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.