Hoogbegaafdheid bij volwassenen – de stand van het wetenschappelijk onderzoek

  • Maggie Brown, een Canadese psychotherapeut en onderzoeker die nu in Nieuw-Zeeland woont, bracht samen met haar collega’s Elizabeth Peterson en Catherine Rawlinson de huidige stand in kaart van wetenschappelijk onderzoek naar hoogbegaafdheid bij volwassenen.
  • Dat valt niet mee, zo blijkt uit hun eerste artikel over de uitkomsten. Het vakgebied bestaat eigenlijk niet. Daardoor wordt theoretische kennis maar beperkt gedeeld en blijft die gevarieerd en gefragmenteerd.
  • De auteurs doen aanbevelingen om het vakgebied steviger te organiseren door gezamenlijke conferenties, onderzoeksprojecten en een wetenschappelijke community.

Veel hoogbegaafde volwassenen herinneren zich nog precies het moment waarop ze ‘hoogbegaafd werden’. Bij sommigen begint het met de kinderen, die bijvoorbeeld slecht aansluiting blijken te hebben op school. Anderen lopen vast in hun werk of krijgen conflicten met hun baas. En weer anderen krijgen – zoals ik – zomaar opeens een vraag, die uiteindelijk hun wereld (of hoe je die beleeft) verandert.

Van veel hoogbegaafden heb ik gehoord dat ze vervolgens – gedreven als ze zijn – op zoek gingen naar kennis. In de vorm van boeken, websites, wetenschappelijk onderzoek, HB-café’s. En die kennis is er. Maar ze is nogal divers en gefragmenteerd.

Aan hoogbegaafdheid zijn in de loop der tijd veel kenmerken gekoppeld. Maar daardoor is er geen eenduidige definitie (meer) van hoogbegaafdheid. En dat is wetenschappelijk gezien best problematisch (maar verre van uniek voor de wetenschap trouwens).

Dit kwam ook weer eens naar voren uit een recent verschenen artikel naar de stand van het wetenschappelijke onderzoek naar hoogbegaafdheid bij volwassenen. Maggie Brown bracht samen met Elizabeth Peterson en Catherine Rawlinson de huidige situatie in kaart en deed aanbevelingen hoe hoogbegaafdheid als wetenschappelijk begrip beter te funderen.

Lees het hele artikel op Sliminbedrijf.com.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.