Boeken

Op dit moment ben ik bezig in:

 • wetenschappelijke literatuur over ondernemen en hoogbegaafdheid en het herlezen van HB boeken, onder meer als voorbereiding en uitbreiding op mijn workshop die ik voor het eerst gaf in de week van de hoogbegaafdheid.
 • Frederic Laloux: Reinventing Organizations; A Guide to Creating Organizations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness. Lag al drie jaar op de stapel (maar ik koop sneller dan ik lees). Blijkt geen toeval. Eerst Immunity to Change lezen en Ken Wilbers A Theory of Everything, geeft een goede basis.

Recent heb ik uitgelezen:

 • Ben Hardy: Personality isn’t Permanent. De gedachte is algemeen aanvaard dat mensen iets hebben dat persoonlijkheid wordt genoemd en dat die gedurende hun leven min of meer vast staat. Die gedachte heeft bezwaren. Persoonlijkheid is een concept en staat niet vast, schrijft Ben Hardy. Het is beter gericht aan je eigen toekomstige identiteit te werken. Hardy’s ideeën zijn verfrissend, omdat ze een wenkend perspectief vormen alles uit je leven te halen. Maar zijn boek is ook een typisch voorbeeld van de hedendaagse maakbaarheidsgedachte. Een boek om welwillend maar met relativering te lezen. Hier lees je mijn boekbespreking.
 • Ken Wilber: A Theory of Everything. Verdieping van mijn onderzoek naar (hoog)bewustzijn. De titel dekt de lading goed. Intellectuele tour de force. Roept daarnaast op je altijd dóór te ontwikkelen, zodat je de wereld en jezelf in volle omvang ervaart en daar optimaal aan kunt bijdragen. Je bestelt dit magnifieke boek hier*.
 • Michael E. Gerber: The E-Myth Revisited; Why Most Small Businesses Don’t Work and What to Do About It. Wat is de E-Myth? Dat je een ondernemer moet zijn om te kunnen ondernemen. Met een paar goede adviezen (‘Werk AAN je bedrijf, niet IN je bedrijf.’) en een goed bruikbaar stappen maakt hij duidelijk hoe dat zit. Niet voor iedereen toepasbaar, maar in sommige gevallen juist heel goed. Je bestelt het hier.
 • Tessa Kieboom en Kathleen Venderickx: Meer dan intelligent; De vele gezichten van hoogbegaafdheid bij jongeren en volwassenen. De auteurs zijn ervaren onderzoekers op het terrein van de hoogbegaafdheid. In dit boek introduceren ze een nieuw zijnsmodel van hoogbegaafdheid, gaan ze in op blokkades voor hun geluk en succes die je bij hoogbegaafden wel ziet en geven ze praktische adviezen hoe die te doorbreken (en zijn realistisch in de te verwachten effecten daarvan). Waardevolle extra inzichten die bovendien ook heel praktisch zijn toe te passen. Je leest mijn boekbespreking hier. Hier kun je het bestellen.*
 • Brian J. Robertson: Holacracy; The New Management System for a Rapidly Changing World. Beschrijft een alternatief voor de klassieke structuur en besturing van organisaties die in de vorige eeuw nog prima voldeed, maar de continue verandering in de 21e niet meer kunnen bijbenen. En trouwens ook veel prettiger werken is en de talenten van medewerkers beter benut. Beide ook niet onbelangrijk. Nog weinig toegepast, maar in een aantal bedrijven al succesvol. Mijn boekbespreking vind je hier. Bestellen kun je via deze link.*
 • Richard H. Thaler & Cass R. Sunstein: Nudge; Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness. Ik denk een must read als je je bezig houdt met de invloed die werkomgeving heeft op prestaties in bedrijven, met name innovatie.

Op de stapel heb ik nog liggen:

 • Eric Ries: The Startup Way. Sinds oktober werk ik bij een klant aan een nieuwe opdracht. een collega testte met wat vragen over hoe ik innovatie zie. vervolgens gaf ze me dit boek. Ik ben benieuwd omdat ik heel enthousiast ben over The Lean Startup. En mijn ervaring is dat de principes uit dat boek ook heel goed toepasbaar zijn binnen grotere bedrijven.
 • Erwin Metselaar e.a.: Van weerstand naar veranderbereidheid; Over willen, moeten en kunnen veranderen.
 • Alex Milton & Paul Rogers: Research Methods for Product Design. Gekocht in de aan Schots design gewijde dependance van het Victoria & Albert Museum in Dundee. Omdat het niet alleen om de linkerhersenhelft gaat.
 • Fietje Vaas & Peter Oeij (redactie): Innovatie die werkt. Wetenschappelijk visies op innovatie.
 • En nog een hele reeks andere …

2019

In 2019 heb ik al gelezen:

 • Adam L. Penenberg: Play at Work. Ik kocht het omdat ik wel iets meer wilde weten over de toepassing in gaming in bedrijven. Daar gaat het niet zozeer over. Het is een verzameling verhalen van bedrijven die middels baanbrekende ideeën, sterke oriëntatie op klant en maatschappij en veel experimenteren aansprekende producten maken. De rode draad is dat deze manier van werken als ‘spelen’ voelt en het heel leuk is om in zo’n omgeving te werken. Het boek biedt dat inzicht zelf niet echt en er is nauwelijks theoretische onderbouwing en synthese. Daarom: niet echt een aanrader.
 • Mark van Vugt en Max Wildschut – Gezag. De auteurs vinden de drivers voor ons leiderschapsinstinct in de evolutiepsychologie. Dit is één van de beste leiderschapsboeken die ik heb gelezen en een must voor iedereen die een rol als leider vervult of ambieert. Dit is de link naar mijn boekbespreking. Bestel hier Gezag op Bol.com.*
 • Hans Rosling: Feitenkennis; 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt. Dit boek zal je beeld hoe het er voorstaat met de wereld sterk veranderen. Onderzoekt bovendien hoe komt dat ons beeld zo pertinent onjuist kan zijn. Met die wetenschap zul je sowieso anders naar de wereld gaan kijken. Bestel hier Feitenkennis op Bol.com*.
 • Dr. Alan Watkins – Coherence. Breed onderzoek naar leiderschap. Raakt alle lagen van ons functioneren als leider. Belangrijk boek voor leiders. Dit is de link naar mijn boekbespreking. Bestel hier Coherence op Bol.com*. Frans Corten: Uitzonderlijk talent; Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels. Perfecte titel. Frans is één van de meest belezen en ervaren coaches op dit terrein. Zeker lezen als je je ook maar enigszins awkward of onbegrepen voelt. Dit boek zal je leven veranderen. Bestel het direct bij Frans.
 • Daniel H. Pink – A Whole New Mind: wervelend geschreven pleidooi om naast onze linkerhersenen ook die aan de rechterkant (meer) te gebruiken. En praktische tips hoe daar mee te beginnen. Lees hier mijn boekbespreking. Bestellen*.
 • Max Tegmark: Life 3.0. Brede verkenning van hoe AI het hele universum kan en zal veranderen. Zoekt aansluiting bij filosofie en ethiek en verkent de grenzen die natuurwetten ook aan AI zal stellen. Zeer relevant en boeiend boek. Bestellen*.
 • Robert Kegan & Lida Lahey: How the way we talk can change the way we work. In de taal die we gebruiken (en dus hoe we denken zou ik zeggen) beperken we onszelf. Kegan en Lahey deden er onderzoek naar, onderscheidden zeven taaldomeinen en geven per domein aan hoe je door je taal te veranderen je groeipotentieel vergroot. Bestellen*.
 • Deep Work van Cal Newport. Geconcentreerd werken, zonder afleiding is waardevol, zeldzaam en betekenisvol. In dit boek een onderzoek daarnaar. En tips om het zelf in de praktijk te brengen. Dit is de link naar mijn boekbespreking. Bestellen*.

2018

Dit was mijn top tien van 2018:

Mijn top 10 van 2018

Eerder las ik nog een paar andere boeken waarvan ik de beste vast nog eens hier opneem.

Nog even over deze pagina

Boeken zijn voor mij een belangrijke bron van nieuwe kennis. Als doel op zich. Omdat het me enorm motiveert steeds meer te weten.

En omdat je met wat experimenteren altijd wel weer een toepassing vindt. Is dat voor jou ook het geval? Ik praat en schrijf er ook graag over, dus reacties zijn welkom.

Over boeken die me uitgesproken aanspreken schrijf ik nog wel eens een boekbespreking. Zie de links hierboven of benader ze via het dossier boeken.

Ik beperk me hier overigens tot boeken die enigszins zakelijk relevant zijn. Maar die scheidslijn is niet altijd duidelijk, natuurlijk. Maar hier dus over het algemeen geen geschiedenis, filosofie, literatuur en zo.

Deze pagina ben ik gestart eind juni 2019 en is voor het laatst op 15 juni 2020 bijgewerkt.


*Bestel je het boek via deze link, dan doe je dat via het Bol.com partnerprogramma en krijg ik een klein deel van de opbrengst. Je mag er niettemin van uitgaan dat ik je alleen de beste boeken aanraadt. Bij boeken die ik niet de moeite waard vind of nog niet heb gelezen vind je dan ook geen link.

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.