Profiel

Aangenaam. Mijn naam is Nick Grooff. Ik werk zelfstandig als innovatiecoach en adviseur in organisatieverandering.

(Daarnaast help ik hoogbegaafde ondernemers van hun ideeën een zakelijk succes te maken. Maar daar heb ik dus een andere site voor.)

Van oorsprong ben ik bedrijfskundig opgeleid en ik ben vooral geïnteresseerd in hoe mensen samenwerken, hoe je organiseert en wat wel en niet werkt. Hoe je samen nieuwe dingen creëert en waarde aan de maatschappij toevoegt.

Na mijn studie ben ik min of meer de automatisering ingerold. Ik werkte kort als systeemontwikkelaar, maar vervolgens vooral op het snijvlak van ICT en bedrijfsprocessen. Boeiend, want zo merk je wat wel en niet werkt voor gebruikers. En hoe managers aankijken tegen technologie en tegen wat hun medewerkers daarmee doen.

Innoveren

Als IT manager en later consultant ben ik de veranderkant van projecten steeds interessanter gaan vinden. En deed ik ook projecten waar de rol van informatietechnologie maar heel beperkt was. Het was vooral deze vraag die me bezig hield: hoe kan het dat vernieuwing soms zo gemakkelijk gaat en een andere keer zoveel gedoe oplevert. En waarom is de ene organisatie zoveel beter in innoveren dan de andere.

Over die vraag heb ik al die jaren veel bijgeleerd. Door goed op te letten bij klanten, door erover te lezen, door er met andere veranderfanaten over te praten en door er met en bij klanten mee te experimenteren.

En in mijn masterstudie implementatie- en changemanagement (2017) deed ik daar weer meer theoretische kennis over op. 

Wat ik doe

In de praktijk doe ik nogal verschillende dingen:

  • Als innovatiecoach sta ik naast ondernemers, bestuurders en directeuren in de publieke sector, die hun organisatie innovatiever willen maken. Hiervoor bied ik een uniek programma aan. Lees er hier meer over.
  • Kennis delen door lezingen en workshops te geven en te schrijven over het vak. Daarbij leg ik ook graag verbindingen. Tussen theorie en praktijk bijvoorbeeld. En tussen tussen innovatief werkgedrag en de factoren die dit beïnvloeden. Dit laatste onderzocht ik in 2017 bij hoogbegaafden.
  • Onderzoek naar complexe organisatieproblemen, het begeleiden van werksessies en het ontwikkelingen van verbeterplannen voor klanten in verschillende sectoren. Vervolgens geef ik ook graag richting en begeleiding aan de veranderingen die hiervoor nodig zijn. Als (interim) manager en verandercoach.
  • Sinds 2020 help ik ook hoogbegaafde ondernemers van hun idee een zakelijk succes te maken. Je leest er meer over op de website van Slim in bedrijf.

Enkele reacties van mensen met wie ik heb samengewerkt lees je hier.


Mijn werk combineer op het moment met vrijwilligerswerk voor IHBV. Samen met Daisy, Winanda en Sandra organiseer ik het hoogbegaafdencafé Alkmaar, een initiatief van het Instituut Hoogbegaafdheid Volwassenen (IHBV). Samen met Rianne, Janine, Silvia en Pepijn organiseerde ik de eerste online HB-café’s. 

Privé

En privé? Mijn familie en vrienden zijn mijn alles. Ik lees graag over geschiedenis, filosofie en mijn vak. En houd van muziek, moderne en hedendaagse kunst, fotografie, architectuur en design. Mijn sporten op het moment: hardlopen – ik ben in training voor mijn eerste halve marathon – en golf. Mijn vrouw Linda en ik houden van reizen. Eén van de mooiste ervaringen: in 2019 woonden we vijf maanden in Schotland. In 2019 ben ik ook zelf bier gaan brouwen.

Rode draad

De rode draad? Ik vind het belangrijk dat mensen en organisaties hun volledige potentieel benutten. En probeer dat zelf ook. Waarom? Het maakt je gelukkiger. En je ziet het terug in wat je betekent voor anderen en de maatschappelijke waarde die je creëert.

Nick Grooff | n.e.grooff(at)planet(punt)nl | +(31)6 5135 4892