2019

Adam L. Penenberg: Play at Work. Ik kocht het omdat ik wel iets meer wilde weten over de toepassing van gaming in bedrijven. Daar gaat het niet zozeer over. Het is een verzameling verhalen van bedrijven die middels baanbrekende ideeën, sterke oriëntatie op klant en maatschappij en veel experimenteren aansprekende producten maken. De rode draad is dat deze manier van werken als ‘spelen’ voelt en het heel leuk is om in zo’n omgeving te werken. Het boek biedt dat inzicht zelf niet echt en er is nauwelijks theoretische onderbouwing en synthese. Daarom: niet echt een aanrader.

Mark van Vugt en Max Wildschut – Gezag. De auteurs vinden de drivers voor ons leiderschapsinstinct in de evolutiepsychologie. Dit is één van de beste leiderschapsboeken die ik heb gelezen en een must voor iedereen die een rol als leider vervult of ambieert. Dit is de link naar mijn boekbesprekingBestel hier Gezag op Bol.com.*

Hans Rosling: Feitenkennis; 10 redenen waarom we een verkeerd beeld van de wereld hebben en waarom het beter gaat dan je denkt. Dit boek zal je beeld hoe het er voorstaat met de wereld sterk veranderen. Onderzoekt bovendien hoe komt dat ons beeld zo pertinent onjuist kan zijn. Met die wetenschap zul je sowieso anders naar de wereld gaan kijken. Bestel hier Feitenkennis op Bol.com*.

Dr. Alan Watkins – Coherence. Breed onderzoek naar leiderschap. Raakt alle lagen van ons functioneren als leider. Belangrijk boek voor leiders. Dit is de link naar mijn boekbesprekingBestel hier Coherence op Bol.com*. Frans Corten: Uitzonderlijk talent; Gids voor hoogbegaafden, uitvinders en andere vreemde vogels. Perfecte titel. Frans is één van de meest belezen en ervaren coaches op dit terrein. Zeker lezen als je je ook maar enigszins awkward of onbegrepen voelt. Dit boek zal je leven veranderen. Bestel het direct bij Frans.

Daniel H. Pink – A Whole New Mind: wervelend geschreven pleidooi om naast onze linkerhersenen ook die aan de rechterkant (meer) te gebruiken. En praktische tips hoe daar mee te beginnen. Lees hier mijn boekbespreking. Bestellen*.

Max Tegmark: Life 3.0. Brede verkenning van hoe AI het hele universum kan en zal veranderen. Zoekt aansluiting bij filosofie en ethiek en verkent de grenzen die natuurwetten ook aan AI zal stellen. Zeer relevant en boeiend boek. Bestellen*.

Robert Kegan & Lida Lahey: How the way we talk can change the way we work. In de taal die we gebruiken (en dus hoe we denken zou ik zeggen) beperken we onszelf. Kegan en Lahey deden er onderzoek naar, onderscheidden zeven taaldomeinen en geven per domein aan hoe je door je taal te veranderen je groeipotentieel vergroot. Bestellen*.

Richard H. Thaler & Cass R. Sunstein: Nudge; Improving Decisions About Health, Wealth and Happiness. Ik denk een must read als je je bezig houdt met de invloed die werkomgeving heeft op prestaties in bedrijven, met name innovatie.

Deep Work van Cal Newport. Geconcentreerd werken, zonder afleiding is waardevol, zeldzaam en betekenisvol. In dit boek een onderzoek daarnaar. En tips om het zelf in de praktijk te brengen. Dit is de link naar mijn boekbesprekingBestellen*.

Dit was mijn top tien van 2019.