Kennisbank

Op deze website kennis en verhalen over Complexe Problemen waar je als bestuurder, directeur of manager tegenaan loopt. Over hoe je die uitpluist, tot oplossingen komt en en zorgen dat die oplossingen ook werken:

Regelmatig bespreek ik ook boeken over deze onderwerpen. Hier vind je een overzicht.

Wil je vanaf nu geen artikelen meer missen?
Schrijf je hier in voor blog-updates.

Overzichten per onderwerp:

  • 101 innovatietips – over wat innovatie is, factoren die bijdragen in innovatie en wat je dus zelf kunt doet om vernieuwing te versnellen. Ik zit nog niet aan de 101. Het is meer een wijze van spreken, dat begrijp je 😉
  • 101 tips voor persoonlijke ontwikkeling en effectiviteit – over hoe we als mens in elkaar zitten, hoe je gelukkiger en succesvoller wordt. Of in ieder geval wat mensen daarover hebben uitgevonden en bedacht. En soms ook wat mijn eigen ervaring is.
  • Experiment zelfstandig samen werken. Ik werk graag samen en houd ervan bij een koffieautomaat collega’s tegen te komen. Voor de gezelligheid. Maar ook omdat je zo nieuwe ideeën opdoet. Hoe zou het zijn, dacht ik in 2018, en wat zou er gebeuren, als een groepje zelfstandigen 10 weken lang elke vrijdag op één plek zou samenkomen om te werken. In dit dossier de oproep en de evaluaties. We gebruiken de groep nu als elkaars ‘raad van toezicht’ en komen nog steeds vier keer per jaar bij elkaar.
  • Hoogbegaafdheid en innovatie. Onderwerp van mijn masterscriptie in 2017.
  • Hoogbegaafdheid en ondernemen. Berichten over onderzoek en tips voor hoogbegaafde ondernemers. De volledige artikelen plaats ik overigens meestal op Sliminbedrijf.com.
  • Innovatiecoaching voor maatschappelijke organisaties. Artikelen die interessant zijn in het licht van het programma dat ik aanbied.
  • Leiderschap bij verandering. Leiderschap is een bepalende factor bij vernieuwing van en binnen organisaties. In dit dossier artikelen over dit onderwerp.
  • Sociale innovatie met ICT. Investeringen in kennis en technologie bepalen gemiddeld genomen 75% van het succes en waarde van innovatie. Ook bij het in gebruik nemen van ICT-systemen is de verspreiding en het gebruik – de sociale innovatie – veel bepalender.
  • Teamontwikkeling. Het team waartoe je behoort is een bepalende factor in je effectiviteit als individu.
  • Visuele-werkconferenties. Een krachtig middel om een diagnose te stellen, op ideeën te komen, een strategie te ontwikkelen, en zo voort. Door toepassing van visuele technieken spreek je ook nog eens de creativiteit van de deelnemers aan.