Is het wetsvoorstel regie Volkshuisvesting genoeg?

Het wetsvoorstel Versterking regie volkshuisvesting is gisteren naar de Tweede Kamer gestuurd? Is het voldoende?

Een paar kanttekeningen.

De veronderstelling dat de markt zorgt voor een balans tussen vraag en aanbod, voor kwaliteit en billijke prijzen is pijnlijk onjuist gebleken. Heel goed dat de overheid met dit wetsvoorstel meer regie neemt.

Maar die regie mag nog wel een tandje meer. In het nieuwsbericht wordt eigenlijk maar over twee invalshoeken gesproken:

  1. Gewenste eindresultaten zoals aantallen te bouwen woningen, % sociale huurwoningen, huisvesting van verschillende doelgroepen en zo. Prima doelen natuurlijk – maar het is best problematisch als je niet aangeeft HOE je dat wilt gaan doen.

Een voorbeeld:

‘Voor bepaalde groepen urgent woningzoekenden, is het van extra groot belang dat zij snel een woning vinden.’ Eens. ‘Daarom moeten alle gemeenten verplicht een urgentieregeling hebben.’ Prima. Maar als er te weinig woningen zijn, verschuif je alleen de last.

  1. Voor het HOE is het nodig dat je benoemt welk complex van oorzaken onder het huidige woningtekort ligt. Dat wordt niet gedaan. Het nieuwsbericht noemt eigenlijk alleen: beter en sneller kunnen sturen.

Begrijp me niet verkeerd: meer regie nemen is een deel van de oplossing.

Maar mijn vraag is: zorgt het wetsvoorstel ook voor meer mogelijkheden om innovatieve technieken te kunnen opschalen en toepassen? Dat is immers nodig om de gestegen bouwkosten te beteugelen – en om meer te kunnen bouwen ondanks de schaarste op de arbeidsmarkt.

Geeft het ruimte aan nieuwe vormen van ontwikkelen, zoals Collectief Particulier Opdrachtgeverschap en het transformeren van gebouwen en woningen?

Daarover helaas geen woord.

Daarmee wil ik het niet moeilijker MAKEN dan het is – ik wil vooral aangeven dat het moeilijk IS en het van belang is het hele plaatje – het hele systeem – te zien.

De markt heeft 30 jaar lang haar werk gedaan – dan pakt de overheid niet zomaar haar rol terug. Haar positie is immer verzwakt. En elk systeem, dus ook dit, verzet zich van nature tegen verandering. En er spelen belangen genoeg.

Mijn conclusie?

Dit wetsvoorstel is een prima stap die de overheid mogelijkheden biedt om meer regie over de woningmarkt te pakken.

Maar naar mijn gevoel is er meer nodig – en mogelijk – als je beter kijkt naar het hele systeem.

Wat vind jij?


Het nieuwsbericht over het wetsvoorstel vind je hier.

Reageren kan ook op mijn LinkedInpost hierover.

Het plaatje is van de Visual Wet versterking regie volkshuisvesting. Je kunt ‘m hier downloaden.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.