Hoe krijg je meer grip op kantoorpolitiek? (Werkt zelfs voor Mark Rutte)

Vrouwen hebben gemiddeld 17 minuten per dag nodig om te beslissen wat ze aantrekken. Verstandig, want je kleding bepaalt hoe succesvol je bent.

Zo is het met kantoorpolitiek ook.

Je voorbereiding bepaalt je succes.

Wat bedoel je met kantoorpolitiek?

Op het werk moet je steeds weer opnieuw zorgen dat je steun krijgt voor je ideeën.

Hoe krijg je daar grip op?

Door je voorstellen met je collega’s te bespreken, natuurlijk.

Maar ook: door per persoon na te gaan hoe je dat het beste kunt doen. Bepaal voordat je met iemand in gesprek gaat:

  • Hoeveel vertrouwen is er? Verwacht je dat de ander zich gedraagt in jouw persoonlijk belang? Dat is vooral belangrijk als je je onzeker voelt. Vertrouwen werkt altijd twee kanten op. Het zegt iets over de relatie, niet over jullie standpunten.
  • Hoeveel overeenstemming is er over de inhoud van je standpunt of idee? Heeft je collega hetzelfde belang als jij, dan is de kans groot dat ze je voorstel steunt.

En wat doe je vervolgens?

Zet je die twee tegen elkaar af dan zie je vijf groepen collega’s die elk een andere strategie vragen:

Zo simpel kan het toch niet zijn?

Natuurlijk, de praktijk is altijd ingewikkelder:

  • Je hebt met meerdere collega’s te maken,
  • Per vraagstuk kan hun belang verschillen,
  • Vertrouwen is iets wat in de tijd groeit en je ook zomaar weer kunt verliezen.

Toch is dit model heel bruikbaar, om op een bepaald moment, voor een bepaald vraagstuk, te bepalen hoe je het beste met die ene collega in gesprek gaat.

Nogal gevaarlijk, toch? Je kunt er ook zomaar naast zitten

Zeker, het is vooral een manier om het gesprek te beginnen.

Vervolgens luister je goed naar wat de ander zegt. Liggen het vertrouwen of de overeenstemming anders? Pas dan je strategie aan.

Kun je een voorbeeld geven?

Oké, eentje uit de landelijke politiek.

11 oktober 2020. Mark Rutte fietst over de Adriaan Goedkooplaan. Hebben we het toch laten gebeuren, die tweede golf, denkt hij nog, als hij linksaf de poort van nummer 10 binnen zeilt. Eén journalist springt nog net weg.

De agenda: extra coronamaatregelen of niet. Mark heeft een paar van zijn adviseurs uitgenodigd vóór het officiële overleg begint:

  • Klaas Dijkhoff trekt zijn uitgestoken hand net op tijd terug: ‘Sorry, ik kan er niet aan wennen.’ Samen nemen ze de strategie door. Ze volgen beide de partijlijn en werken al jaren samen. (Vertrouwen en overeenstemming.)
  • Diederik Gommers checkt net zijn nieuwe Instagramaccount. Prima kerel, denkt Mark, een open boek. Maar heeft geen ander belang dan te waarborgen dat de zorg blijft werken en houdt geen rekening met economische en maatschappelijke effecten. (Vertrouwen, geen overeenstemming.)
  • Hugo de Jonge waait naar binnen en bukt om een herfstblad van zijn Delfts blauwe Mascolori’s te plukken: ‘Goedemorgen. Wat staan jullie daar nou weer te smoezen?’ Met Hugo voert Mark één beleid en ze stralen dat op persconferenties eensgezind uit. Maar Hugo is ook de nieuwe lijsttrekker van het CDA, en de verkiezingen komen eraan. Dus Mark denkt: ik houd het zakelijk. (Geen vertrouwen, overeenstemming.)
  • Jaap van Dissel staat bij de koffieautomaat zijn eerste dubbele espresso macchiato van vandaag te maken. Moeizame kerel. Deed net wat teveel politieke uitspraken, zoals over de effecten van mondkapjes. Mark benadert hem sindsdien zakelijk en wijst hem steeds weer op de noodzaak advies en politieke besluitvorming te blijven scheiden. (Geen vertrouwen, geen overeenstemming.)
  • Ernst Kuipers staat zeker nog het journaille te woord?’ Hij staat net als Diederik voor de zorg. Maar soms doet hij juist uitspraken die echt niet kunnen. Mark krijgt moeilijk hoogte van hem en houdt hem daarom op afstand. (Geen vertrouwen, overeenstemming onbekend.)

Het overleg kan beginnen.

Dus wat doe je?

Om resultaten te bereiken heb je voortdurend de steun van collega’s nodig. Hoe je hen het best benadert om steun te krijgen hangt af van jullie onderling vertrouwen en of je overeenstemming hebt.

En nu?

Jij dacht tijdens het lezen vast aan die ene collega waar je het deze week moeilijk mee had.

Hoe zit het tussen jullie met het vertrouwen? En de overeenstemming?

Wat ga je morgen dus doen?

1 gedachte over “Hoe krijg je meer grip op kantoorpolitiek? (Werkt zelfs voor Mark Rutte)”

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.