Hoe overwin je de angst die hoort bij iets nieuws beginnen?

Deze maand ben ik aan iets nieuws begonnen*. Daarvoor kom ik graag in contact met mensen die mijn klanten kunnen zijn. Om meer te horen wat ze als problematisch ervaren – en dus hoe ik zou kunnen helpen.

Dat lijkt simpel

Ja, toch?

Je stuur een berichtje en stelt de vraag: wil je een halfuurtje met me praten.

Toch stokt het bij mij dan meteen. Met gedachten als: wie zit daar op te wachten. En: val ik ze niet lastig.

Hoe komt dat toch?

Omdat het een risico is. En voor risico’s zijn we gevoeliger dan voor kansen.

Ze lijken altijd groter. En voor de zekerheid stellen we dan maar uit wat we van plan waren. En uiteindelijk stellen we ze vaak af.

Hoezo risico’s?

De grootste risico’s die we ervaren zijn sociale risico’s. Als mens zijn we geprogrammeerd om in een groep te leven. We streven naar acceptatie, erkenning en prestige.

Iets nieuws doen roept onzekerheid op dat we daarvan wat verliezen. Hoe zal de ander reageren? Word ik afgewezen? Wat doet het met mijn reputatie?

Hoe kun je die angst overwinnen?

Allereerst door er niet voor weg te lopen of er zonder nadenken doorheen te gaan. (Als je dat al kunt.)

Dat laatste is belangrijk, omdat een risico ook heel reëel kan zijn. Je instinct slaat dan wel vooral aan op risico’s. Het kan het ook bij het rechte eind hebben.

Wat doe je wel?

Wees je er allereerst van bewust hoe je brein werkt. Besef je dat risico’s vaak groter lijken dan ze zijn.

  1. Accepteer het gevoel van angst. En verleg dan je aandacht naar wat je wilt bereiken.
  2. Kijk dan naar de risico’s die je ziet. En beschrijf ze objectief. Hoe groot is de kans echt dat het fout gaat? En wat is het gevolg daarvan? Is de conclusie dat je dat risico moet vermijden?
  3. Of is het slim om ‘behoedzaam voorwaarts te gaan’.

Moed is je angst overwinnen

Loop je met de aanbrengen van de verandering in je leven geen groot risico? Ga dan behoedzaam voorwaarts. En blijf kijken naar de brede menselijke context: angst hoort erbij. En de doelen die je wilt bereiken.

*En dat nieuwe waar ik mee bezig ben?

In mijn jaren als zelfstandig verandermanager werd ik vaak ingehuurd om de verandering op gang te brengen en te houden. Inmiddels ben ik erachter dat het op bepaalde momenten aankomt.

Daarom zal ik organisaties die moeite hebben hun strategie helder te krijgen, uit te voeren, te monitoren en/of bijsturen vooral nog helpen bij korte interventies die hun blokkades daarin blootleggen en vervolgens oplossen.

Hoe die interventies eruit zien?

Dat weet ik nog niet precies en hoor ik graag van jou.

Werk je voor een maatschappelijke organisatie en ervaar je het maken en realiseren van je strategie (soms) als een worsteling? Dan hoor ik graag van je in een kort interview van 30 minuten.

Stuur me een bericht en ik neem zo snel mogelijk contact met je op om het het interview te plannen.


Het advies over hoe om te gaan met angsten als deze, komt uit het boek Stop, denk, doe – Zo manage je je brein, van Max Wildschut.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.