Het Datagedreven Innovatie Canvas: toolkit voor datagedreven werken in publieke organisaties

Frans Feldberg en Tom Pots hebben recent hun white paper gepubliceerd over DatCan, hun toolkit voor succesvolle dataprojecten. Veel organisatie willen ‘datagedreven’ zijn, maar lang niet alle dataprojecten leveren uiteindelijk waarde op. Hun canvas moet daar verandering in brengen.

Data analytics is complexe technologie, moeilijk voor de mensen die dagelijks werken aan praktische problemen. Dataprojecten staan daardoor vaak op zichzelf – de dashboards die ze opleveren zien er vaak mooi uit, maar leiden vervolgens niet tot meer inzicht en positieve verbeteringen in de maatschappij.

Waarom, wat en hoe

Dat kun je voorkomen door voor elk project goed na te denken. Over het waarom: welk vraagstuk pakken we aan, welke doelen willen we bereiken? Over het wat: welke analyses hebben we nodig om die doelen te bereiken en hoe waarborgen we dat met die data ook oplossingen worden geïmplementeerd? En het hoe: welke gegevens, partijen en mensen heb je ervoor nodig om dit te realiseren?

Het zijn vragen die je bij elk project opnieuw te beantwoorden hebt. Door in projecten eenzelfde methodiek te gebruiken, ermee te experimenten, te evalueren en de lessen te borgen, groeit de volwassenheid van je bedrijf met elk project. En daarmee de kans ook in het volgende project met data waarde te creëren.

Samenwerken in de regio

De complexe opgaven van vandaag – klimaat, wonen, de effecten van digitalisering – zijn alleen op te lossen in publiekprivate samenwerkingen met meerdere partijen. In gezamenlijke dataprojecten is het nog veel belangrijker op één lijn te zitten over het vraagstuk, de doelen, de gewenste resultaten en hoe die te realiseren.

Samenwerking werkt alleen als er sprake is van een win-winsituatie, zegt Frans Feldberg. Alle betrokken partijen moeten er zelf ook iets aan hebben. Maar de kern is dat je samen werkt aan de grote maatschappelijke vraagstukken. Elke bijdrage moet daarvan afgeleid zijn en een aanvulling op het geheel. Het canvas helpt daarbij.

Veranderkundige opgave

Een datagedreven organisatie worden is een veranderkundige opgave. Met de uitdagingen daarvan krijg je in elk project te maken. De whitepaper gaat hier helaas niet diep op in.

Niettemin is het DatCan een praktisch hulpmiddel waar je in je dataprojecten direct profijt van gaat hebben. Meer informatie vind je op de website: https://datcan.nl/ Hier kun je ook de whitepaper downloaden.


Frans Feldberg is hoogleraar Data-Driven Business Innovation aan de School of Business and Economics van de Vrije Universiteit Amsterdam; medeoprichter en directeur van ‘the Amsterdam Center for Business Analytics’; medeoprichter van Data Science Alkmaar; en heeft als consultant ruime ervaring met de ontwikkeling en implementatie van datagedreven bedrijfsmodellen, diensten en strategieën voor nationale en internationale ondernemingen en organisaties in de publieke sector.

Tom Pots is programmamanager datagestuurd werken in Zaanstad. Hij werkte eerder als adviseur bij Berenschot in de publieke sector. Tom is verbonden aan de Vrije Universiteit Amsterdam als docent en programmaleider van de leergang Datagedreven Sturing in de Publieke Sector’.

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.