Stabiele ICT én snel een innovatieve applicatie invoeren? Zo gaat het samen

Ken je dat?

Je wilt snel een innovatief idee implementeren om te kijken of het in de praktijk ook werkt. Voor het automatiseren van het proces zoek je een simpele internettoepassing.

Zodra je het meldt bij de ICT-afdeling vragen ze om een projectvoorstel.

Dat ingepland moet worden.

En trouwens. Er moeten scans worden gedaan naar AVG en security.

Of je achteraan wilt aansluiten, want de projectportfolio zit vol.

De oplossing?

Een ICT architectuur met twee snelheden.

Volwassen bedrijfsprocessen die vooral stabiel moeten zijn richt je in op basis van even volwassen ICT-systemen. Je voert verbeteringen door op een beheerste manier. Door een portfolio van projecten samen te stellen. Door daarbinnen te prioriteren op basis van bijdragen in waarde voor klant, maatschappij en stakeholders. Door professioneel project- en kwaliteitsmanagement tijdens het uitvoeren ervan.

Daarnaast maak je een short cut voor het implementeren van innovatieve nieuwe diensten en processen. Je zoekt vooral een applicatie waarmee je ook kennis binnenhaalt. Implementeert die minimaal – en ontwikkelt kort-cyclisch door op basis van de ervaringen die je op doet.

Pas als de dienst of het proces zijn waarde bewezen heeft en je al experimenterend hebt ontdekt hoe je die het beste met ICT ondersteunt, pas je het in in de grotere ICT-architectuur. Dan is het de moeite. Dan ken je de requirements pas voldoende.

Bimodal – twee snelheden

Het begrip is onder verschillende namen bekend. Zo noemt Gartner het Bimodal en noemt McKinsey het two-speed (IT) architecture.

Eenzijdige focus

In dit artikel wordt hier breder op ingegaan. Het zegt over de bestaande ICT afdeling:

‘De IT-operatingmodellen die wij momenteel veel tegenkomen, kennen vaak een eenzijdige focus en bediening met weinig tot geen mogelijkheden voor differentiatie en variatie. Het gevolg is dat de IT-organisatie voor het ene bedrijfsonderdeel te traag opereert en voor het andere bedrijfsonderdeel te duur is, of erger, nog geen toegevoegde waarde levert in de ogen van de business.’

Herkenbaar?

Het Agility perspectief

De auteurs van het artikel pleiten voor het hybride IT-operatingmodel. Naast het stability perspectief zou het agility perspectief moeten bestaan.

Dat ‘betekent voor de organisatie een verdere integratie met de business en een gezamenlijke focus op het aantoonbaar creëren van waarde voor specifieke doelgroepen zoals eindklanten, bedrijfsonderdelen (business) en wet- en regelgevende instanties, waarbij begrippen als time-to-market, resilience, behoeften (needs), real-time insights, snelheid en experience centraal staan.’

De uitdaging?

Hoe je begint met vanuit beide perspectieve te werken. Het advies in het artikel:

‘De meest fundamentele keuze in de wereld van het hybride model is welke bedrijfsfuncties je in welke snelheid plaatst en met welke functies je begint.’

Concreet aan de slag?

Dat is nog niet zo gemakkelijk. Ontwikkel je al onder architectuur en maak je al gebruik van portfoliomanagement? Dan zou ik kijken naar die projecten die je daar niet goed in kwijt kunt. En in gesprek gaan met collega’s die niet tevreden zijn omdat ze sneller willen.

Is jouw bedrijf meer een adhocratie? Ofwel: kun je prima nieuw ICT-systemen ontwikkelen, of selecteren en implementeren, maar laat de stabiliteit te wensen over? Dan zou ik criteria voor die stabiliteit opstellen en systemen die nu al kritisch zijn voor je bedrijf gestructureerder door-ontwikkelen.

Hoe dan ook is het van belang in alles wat je doet de twee snelheden te onderkennen én te ondersteunen.

Wil je graag dat iemand even meedenkt?

Leuk. Laten we kennismaken. Maak hieronder meteen een afspraak:

Plaats een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.