Open innovatie, ecosystemen, missiegedreven onderzoek en innovatie

Open innovatie, ecosystemen, missiegedreven onderzoeken en innoveren – het is de manier waarop we tegenwoordig vernieuwingen ontwikkelen en doorvoeren. En er komt ook steeds meer wetenschappelijk onderzoek over. Heel mooi dat de Open Universiteit daar op 10 juni jl. een symposium aan wijdde.

De middag bestond uit vier onderdelen en een heel fijne toegift.

Samen innoveren

Ard-Pieter de Man (Vrije Universiteit Amsterdam) schetste de geschiedenis van samen innoveren. Van de Senseo-alliante van Philips en Sara Lee-DE via HP als regisseur van de eigen innovatieketen naar regionale ecosystemen (Brainport Eindhoven) en platforms (Apple Store). Een belangrijke les: wil je als bedrijf of instituut een actieve rol in een ecosysteem invullen, dan moet je daar je eigen organisatie op aanpassen (zoals Portbase heeft gedaan om de logistiek in de Rotterdamse haven continu te optimaliseren).

Bewust leiden

Jos  Claessens, zelfstandig navigator en coach, deelde haar persoonlijke groei naar conscious leadership. Van ego naar eco, ten dienste van je bijdrage aan de wereld, met hoofd, hart en buik. Persoonlijke ontwikkeling is een continu proces waarin je steeds meer je zelf leert kennen, leert zien wat je kunt bijdragen en transformeert om die persoonlijke missie waar te maken.

Ruiken en proeven

Rolf van Haren,oprichter van de The Upgrade Society, confronteerde ons met de beperking van woorden en cijfers in het besturen van organisaties. Naast deze cold data zette hij de warm data –pas met het ruiken en voelen van de hele situatie inclusief de complexe sociale interacties die samen de onderstroom vormen, kun je ervaren hoe de organisatie werkt en wezenlijk beïnvloeden hoe het loopt.

Voorbij het zorgstelsel

Een paneldiscussie over de uitdagingen in de zorg. De WRR publiceerde vorig jaar een rapport over de vraag Hoe zorgen we ervoor dat de gezondheidszorg in Nederland houdbaar blijft? Het Zorginstituut schetste recent een wat breder perspectief: ‘Met passende zorg gaat niet meer alle aandacht en geld uit naar ziekte en behandeling, maar wordt de organisatie, financiering en het aanbod van zorg meer gericht op preventie, gezondheid en kwaliteit van leven.’ Maar beide nemen toch vooral zorg en het bestaande zorgstelsel als startpunt. Daar moeten we fundamenteler naar kijken, was het panel breed van mening.

En de toegift?

Nadine Rooijakkers werd door de Open Universiteit al in 2019 aangesteld als hoogleraar Open innovatie. Door Corona kon ze haar oratie niet eerder uitspreken dan nu.

Ze nam ons in hoog tempo mee door de kenmerken van open innovatie en innovatie-ecosystemen, hoe ze nodig zijn om de complexe problemen van vandaag aan te pakken en welke factoren hun succes bepalen.

Zelf wil ze vooral het inzicht vergroten in de menselijke inbreng binnen ecosystemen met een maatschappelijke missie. Een onderbelicht perspectief, omdat veel vaker – en dan al snel conceptueel – wordt gekeken naar het ecosysteem in zijn geheel of de kenmerken van bedrijven en instituten die daarin deelnemen.

Een interessante middag vol praktisch bruikbare theorieën!

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.